Hulpverleningszone

De bevolking kan rekenen op ongeveer 18.000 professionele en vrijwillige brandweerlieden, die ingedeeld zijn in 34 hulpverleningszones en Brandweer Brussel. Je kan de brandweer op elk moment bellen voor dringende hulp op het noodnummer 112.

Hulpverleningszone Zuid-West-Limburg

Tot het grondgebied van Hulpverleningszone Zuid-West Limburg behoren 19 gemeenten. Verspreid over het zuidwesten van de provincie Limburg liggen 8 brandweerkazernes, met als jongste telg post Borgloon. Deze post, bemand door vrijwilligers, opende in oktober 2017. Met bijna 970 km² zijn we verantwoordelijk voor noodhulp op 40% van het Limburgse grondgebied. 44% van de Limburgse bevolking woont in dit gebied. We geven dus noodhulp aan bijna 385.000 burgers.

De gemeenten Alken, Beringen, Borgloon, Diepenbeek, Gingelom, Halen, Hasselt, Heers, Herk-de-Stad, Herstappe, Heusden-Zolder, Kortessem, Lummen, Nieuwerkerken, Sint-Truiden, Tessenderlo, Tongeren, Wellen en Zonhoven behoren tot onze hulpverleningszone.

  Aan het hoofd van onze zone staat de zonecommandant, kolonel Bert SWIJSEN. Onze zoneraad heeft mevrouw Nadja Vananroye, burgemeester stad Hasselt, als voorzitter.

  In het kader van de Snelst Adequate Hulp steken we de grens over met Vlaams-Brabant, voor noodhulp aan de burgers in Diest. Ook komen we tussen in Meerhout (provincie Antwerpen). In Zuid-Limburg steken we de grens over naar Hulpverleningszone Oost-Limburg, om zo de Snelst Adequate Hulp in bepaalde delen van Riemst te bieden. Post Tongeren zorgt daar voor noodhulp.

  Onze zone heeft ook 7 ziekenwagens in dienst, die uitrukken op vraag van de noodcentrale 112. Post Hasselt en post Heusden-Zolder tellen elk 2 ziekenwagens, in de brandweerposten van Herk-de-Stad, Tessenderlo en Tongeren staat telkens 1 ziekenwagen ter beschikking van de dringende geneeskundige hulpverlening.

  In 2018 telt onze organisatie 571 personeelsleden, waarvan:

  • 19 administratieve en technische personeelsleden
  • 117 beroeps-brandweerlieden
  • 435 brandweervrijwilligers, vrijwillige verpleegkundigen en ambulanciers

  sluiten

  Bedankt!

  We hebben je inschrijving goed ontvangen.

  Veelgestelde vragen

  Bekijk alle vragen