FEDERAAL GESCHIKTHEIDSATTEST

Om te kunnen solliciteren om vrijwillig of professioneel brandweerpersoneel te worden, moet je eerst een Federaal Geschiktheidsattest behalen. Eens je je Federaal Geschiktheidsattest op zak hebt, kan je solliciteren bij de hulpverleningszone van je keuze.

Federale geschiktheidsproeven

Als je voldoet aan de voorwaarden, kan je je inschrijven voor de federale geschiktheidsproeven. De proeven zijn onderverdeeld in een competentietest, een operationele handvaardigheidstest en de lichamelijke geschiktheidsproeven. Het Federaal Geschiktheidsattest is voor onbepaalde duur geldig, met uitzondering van de lichamelijke geschiktheidsproeven. Die zijn geldig voor twee jaar (vanaf de datum van het afsluiten van het proces-verbaal van de geschiktheidsproeven waar jij aan deelnam). Je kan je ten vroegste zes maanden voor het verlopen van de termijn van twee jaar inschrijven om opnieuw deel te nemen.

De federale geschiktheidsproeven

De federale geschiktheidsproeven zijn niet te onderschatten, maar zijn met een goede voorbereiding zeker haalbaar. Bekijk de film en neem ook alle informatie door om beter te weten wat er van jou verwacht wordt.

1. Competentietest

De competentietest bestaat uit 60 vragen die je binnen de 90 minuten moet invullen. Deze vragen zijn opgesteld op het niveau van het zesde jaar Beroeps Secundair Onderwijs (B.S.O.) voor brandweerman (basiskader). Als je deelneemt aan de federale geschiktheidsproeven voor officier en dus om Kapitein (hoger kader) te worden, gaat het om vragen op universitair niveau. Je moet 50% halen om geslaagd te zijn en door te mogen naar de operationele handvaardigheidstest. Opgelet: er wordt 1/3 punt per fout antwoord afgetrokken. Er zijn drie types van competentievragen:

 • 25 vragen waarin je analytische en je logisch redeneervermogen getest wordt
 • 25 vragen waarin je op je algemene kennis en je ruimtelijk inzicht getest wordt. Hierin zitten ook vijf vragen begrijpend lezen vervat.
 • 10 vragen over basischemie en -fysica

2. Operationele handvaardigheidstest

De brandweer is vooral op zoek naar “handige harry’s”. Je moet als brandweerman- of vrouw immers vaak gebruik maken van technisch materiaal. De handvaardigheidstest peilt naar de handigheid van toekomstige brandweermensen. Wat je zeker moet hebben? Een basiskennis van loodgieterij, houtbewerking en elektriciteit. Meten, zagen, boren en iets in elkaar vijzen dus. Je moet in totaal twee praktische proeven tot een goed einde brengen. Dit kan je zeker oefenen, maar het helpt wel als je geregeld klust. Ben je hiervoor geslaagd, dan mag je de lichamelijke geschiktheidsproeven afleggen.

3. Lichamelijke geschiktheidsproeven

Met de fysieke proeven testen we je lichamelijke geschiktheid op vlak van uithouding en kracht. In totaal moet je voor negen van de elf testen slagen, waarbij de eerste twee eliminerend zijn. Slaag je dus niet in de looptest of in het beklimmen van de luchtladder, dan mag je niet naar de volgende proef. De volgorde is steeds dezelfde.
Je moet je lichamelijke geschiktheidsproeven om de twee jaar vernieuwen als je wilt dat je FGA geldig blijft. Om deze proeven opnieuw af te leggen, kan je je hieronder inschrijven voor een aparte sessie “Verlenging lichamelijke geschiktheidsproeven FGA”. Als je ziet dat de brandweerschool van je keuze FGA-proeven organiseert, kan je ook rechtstreeks met hen contact opnemen, zodat zij je kunnen inschrijven voor de lichamelijke geschiktheidsproeven van die reeks.
Je kan deze proeven ook vernieuwen in een andere brandweerschool dan diegene waar je je FGA behaald hebt. Als je niet slaagt voor de proeven, kan je je pas na 6 maanden terug hiervoor inschrijven.

4. Je Federaal Geschiktheidsattest

Als je ook slaagt voor deze proeven, stuurt jouw opleidingscentrum voor de civiele veiligheid je Federaal Geschiktheidsattest op in de maand die volgt op het afsluiten van het proces-verbaal van de geschiktheidsproeven.

Schrijf je in

De elf opleidingscentra voor de civiele veiligheid organiseren de geschiktheidsproeven waarvoor je moet slagen om je Federaal Geschiktheidsattest te behalen. Je mag zelf kiezen wanneer en in welk opleidingscentrum je je inschrijft. Dit staat los van de zone waarvoor je nadien wilt solliciteren of de provincie waar je woont. Hou er wel rekening mee dat de proeven niet volgens een bepaalde regelmaat georganiseerd worden en dat het in sommige gevallen dus sneller kan gaan als je je inschrijft bij het opleidingscentrum van een andere provincie.

 • 09November 08:00
  Competentie- / Handvaardigheids- / Fysieke proeven FGA Brandweerman / Basiskader [NL]

  Campus Vesta, Oostmalsesteenweg 75, 2520 Ranst Antwerpen

  De competentietest, handvaardigheids- en fysieke proeven worden georganiseerd op de hierna vermelde sessies.

  Schrijf je in
 • 09November 08:00
  Verlenging lichamelijke geschiktheidsproeven FGA Brandweerman / Basiskader [NL]

  Campus Vesta, Oostmalsesteenweg 75, 2520 Ranst Antwerpen

 • 09November 10:00
  Competentie- / Handvaardigheids- / Fysieke proeven FGA Brandweerman / Basiskader [NL]

  Campus Vesta, Oostmalsesteenweg 75, 2520 Ranst Antwerpen

  De competentietest, handvaardigheids- en fysieke proeven worden georganiseerd op de hierna vermelde sessies.

  Schrijf je in
Bekijk alle data

Voor meer informatie over de aanwerving van brandweerpersoneel, het federaal geschiktheidsattest en de geschiktheidsproeven:

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen